כמה דברים שלא ידעתם על דבורים ודבש

כולם אוהבים דבש. כולם יודעים שהדבורה מייצרת את הדבש אבל איך היא עושה אותו?
מה קורה בדרך- מהפרח ועד לצנצנת?

בואו הצטרפו אלינו, למסע מדהים של דבורה קטנה אחת, מהפרחים שבטבע, דרך הכוורת הרוחשת
אלפי דבורים חרוצות ועד לקיבוץ יד מרדכי- שם אורזים בשבילנו את הדבש הנפלא.
מוכנים? בואו ונצא למסע!

כדי לייצר את הדבש הנפלא, צריכה כל דבורה לצאת לאינספור מסעות בין הפרחים והצמחים השונים, אבל העבודה מתחילה עוד לפני המסע. הכל מתחיל כשהדבורים בכוורת בונות את החלות- תאים תאים שבתוכם יישמר הדבש. 21 ימים אחרי סיום בניית החלה, יכולה הדבורה לצאת ולחפש צוף מפרחי הדרים, פרחי בר, פרחי אקליפטוס, אבוקדו ועוד.

הידעת: הדבורים עובדות כל חייהן, הן אינן נחות לרגע.

לדבורה יש חדק ארוך, בעזרתו היא יונקת את הצוף מהפרח. את הצוף היא שומרת בגופה
עד הגיעה לכוורת. בזמן אגירת הצוף, נדבקים לרגליה השעירות של הדבורה אבקנים של פרחים
הנקראים גרגירי פולן, שהם מזונם של הדבורה בנוסף לדבש.

הידעת: הדבורה עפה בחייה כ- 800 ק"מ

בתהליך יצירת הדבש, אוספת הדבורה צוף מהמוני פרחים. באזור שבו פריחה אחת שלטת,
היא תביא צוף מאותו סוג. באזור עם פרחי בר היא תביא צוף מפרחים שונים. הדבש הנפוץ ביותר נעשה מפרחי בר שונים. הדבורה " זוכרת" את ריח הפרח, צורתו וצבעו וכך- היא יכולה לחזור אליו מספר פעמים. תכונה זו מאפשרת לנו לאכול דבש שמקורו מפרח מסוים אחד. למשל- דבש הדרים, דבש אקליפטוס ועוד.

הידעת" במהלך 10 דקות הדבורה מבקרת ב- 100 פרחים.

מלבד הזמזום, לדבורה יש אמצעי תקשורת מעניין נוסף עם חברותיה. היא מדווחת להן היכן מצויים פרחי- הצוף, על ידי תעופה בסיבובים בצורת הספרה 8 והנעת הכנפיים בתנועות שונות. פעולה זו של הדבורה נקראת ריקוד הדבורה.
באמצעות הריקוד, מדוות הדבורה לחברותיה מהו סוג המזון המצוי בשדה, מהו המרחק אל השדה וכן מהו הכיוון המדויק ביחס לקרני השמש באותה שעה.

הידעת: מהירות נענוע הבטן של הדבורה במהלך ריקודה מלמדת על המרחק מן הכוורת!

כשהדבורה חוזרת לכוורת, היא מעבירה את הצוף ל" מחסנאיות"- דבורים אחרות, שתפקידן- לאחסן אותו בתאי חלת הדבש. אחרי שכל התאים מלאים, סוגרות הדבורים את הכוורת בשעווה. כך יכול להישמר הדבש במשך אלפי (!) שנים.

הידעת: בקברי הפרעונים נמצאו צנצנות חתומות, המכילות דבש בן 4,000 שנה, שעדיין טוב למאכל.

התפקיד החשוב ביותר בכוורת הוא של המלכה. תפקידה לדאוג שיהיה סדר בכוורת. היא קובעת את סוגי הפעולות המתבצעות בכל יום ע"י החיילות שלה- הדבורים. תפקידה השני הוא להטיל ביצים, שכן היא היחידה אשר פוריה בכוורת. תפקידן של הדבורים הוא להאכיל את המלכה במזון מלכות כדי שתוכל להטיל הרבה ביצים, לשמור עליה מפני אויבים ולבצע את הפקודות שלה.

הידעת: ביום אחד יכולה המלכה להטיל עד 2000 ביצים.
הידעת: בזכות אכילת מזון מלכות, גדולה המלכה מהדבורה פי שניים ואורך חייה נע בין 5 ל- 6 שנים. לעומת הדבורה העמלה, שאורך חייה נע בין 30 ל- 60 יום.
הידעת: המלכה אינה משתמשת בעוקץ שלה. היא מוגנת ע"י חיל הדבורים שברשותה.

הכוורן (שמו החדש הוא "דבוראי") הוא האיש עליו מוטלת המשימה החשובה- להוציא את החלות המתוקות מן הכוורת, ולהפיק מתוכן את הדבש. כדי שלא יעקץ ע"י הדבורים, לובש הכוורן כפפות, מסיכת פנים ובגדים מיוחדים בצבע לבן כי זה הצבע שלא מרגיז את הדבורים.
בשביל להפריד בין החלה לבין הדבש שבתוכה, מכניס הכוורן את החלות לדוד מיוחד, המסתובב במהירות רבה. הדבש שבחלות נזרק מתוכן, ונאסף בתחתית הדוד ומוזרם לתוך מיכל. לאחר סינון יתקבל דבש דבורים מתוק ובריא. תהליך זה נקרא רדייה.

הידעת: עבודת הכוורנים נעשית בעיקר בתקופת האביב- עונת הפריחה.

הדבש נשלח ישירות מהטבע למפעל שבקיבוץ יד מרדכי. הוא מרוכז במיכלים גדולים, עד יציאתו לתהליך המילוי בצנצנות ובבקבוקים הלחיצים של יד מרדכי.
עם תחילת תהליך הזיקוק והמילוי, עובר הדבש במערכת סינון מיוחדת, כדי להרחיק ממנו את שאריות דונג הדבש. לאחר התהליך מתקבל דבש נקי ואיכותי. הדבש נשמר במיכלים סגורים ושמורים, עד לרגע המילוי. ואז, בתהליך אוטומטי, ללא מגע יד אדם, עובר הדבש לקו המילוי ונמזג לצנצנות הזכוכית או הפלסטיק הנאטמות מיד עם תום המילוי. הצנצנות ממשיכות במסע, תווית מפורטת מודבקת עליהן והן נשלחות למחסן עד המשלוח לחנויות הרבות.
מהחנות אנחנו מביאים את הדבש הטעים הביתה ו…מממ.

הידעת: לרדיית גרם דבש אחד דרושים 5,000 פרחים.

כל אחד אוהב את הדבש שלו בדרך אחרת- יש מי שאוהב למרוח אותו על פרוסת לחם, אחרים אוהבים להמתיק איתו מעדן של יוגורט ודגני בוקר. הרבה אנשים אוהבים לשתות תה עם דבש (ועם לימון). ויש גם רבים שמכינים ממנו עוגות דבש נפלאות ומאכלים טעימים נוספים.
אבל הכי טוב- לאכול אותו ככה- ללקק את האצבעות.

הידעת: בכוורת יש למעלה מ- 70,000 דבורים בעונת השיא (באביב).



( לא ידוע מקור הכתבה - נשמח לדעת )
- שלח תמונות אלה לחבר -
- לדף הבית של אתר מבזקון/חדשות -